houdt u uw steunkousen mooi – 4 tips

Veel mensen hebben last van vochtophoping in de (onder)benen. Dit ontstaat als vocht dat in de bloedvaten aanwezig is, uit de bloedvaten treedt en in het bindweefsel terechtkomt. Oorzaken zijn onder meer spataders en trombose, maar ook kan het voorkomen tijdens een zwangerschap als er meer druk komt te staan op de aders in het bekken en het bloed uit de benen niet goed terug kan stromen. Het dragen van steunkousen, ook wel compressiekousen genoemd, geeft tegendruk, waardoor het bloed gemakkelijker kan worden teruggevoerd en vochtuittreding uit de aders voorkomen wordt.

Als u steunkousen draagt of gaat dragen, dan weet u dat het aanmeten ervan heel precies moet gebeuren. En dat het aan- en uittrekken niet eenvoudig is. Gebeurt dit op de verkeerde manier dan bestaat de kans dat u de kousen beschadigt en dat het hele proces van aanmeten opnieuw gevolgd moet worden. Om uw kousen nu zo lang mogelijk mooi en onbeschadigd te houden, zetten we hier een viertal tips voor u op een rijtje, die u zeker zullen helpen lang plezier van uw kousen te houden.

Hoe houd ik mijn kousen mooi?


Tip 1 Was kousen zeer regelmatig

Ook steunkousen worden, net als gewone kousen, vies van het dragen. Huidvet, schilfers en transpiratie worden opgenomen in de kousen en zorgen daar voor slijtage. Was de kousen dan ook regelmatig, liefst dagelijks, op maximaal 40ºC. (met de hand of in de machine) en met een fijnwasmiddel. Centrifugeer de kousen niet, maar rol ze in een handdoek om het vocht eruit te knijpen. Stop steunkousen nooit in de wasdroger en hang ze ook niet over een verwarming of in de zon. Hierdoor gaat het materiaal kapot. Zijn de kousen voorzien van een siliconenband en zakt deze af, maak deze dan schoon met water en zeep


Tip 2 Draag (rubberen) handschoenen bij het aan- en uittrekken
Door het dragen van met name rubberen handschoenen hebt u meer grip op uw kousen en zal het aan- en uittrekken gemakkelijker gaan. Ook beschermt u de kousen op deze manier tegen beschadigingen van bijvoorbeeld vingernagels.

Tip 3 Smeer uw benen niet in met lotion of zalf
Als u uw benen in wilt of moet smeren met een lotion of een zalf dan doet u dit het beste als u uw kousen uitgetrokken hebt, bijvoorbeeld ’s avonds. Dit zorgt voor een goed herstel van de huid, maar zorgt ook dat de kousen niet vochtig worden en gaan zakken.

Tip 4 Let op uw voeten en schoeisel
Scherpe teennagels en steentjes in schoen kunnen uw kousen onherstelbaar beschadigen. Houd uw nagels dan ook te allen tijde kort en controleer uw schoenen dagelijks.

Uw kousen aan laten meten bij Coja
Als u uw steunkousen aan laat meten bij Coja in Rijswijk dan bent u gegarandeerd van goed zittende kousen die doen wat ze moeten doen. Bij Coja varen we op een jarenlange ervaring in het aanmeten van steunkousen en we kunnen u dan ook precies adviseren welke kous het beste voldoet bij uw specifieke klachten. Kom gerust lang, of maak een afspraak, u bent welkom.

0
Feed

Schrijf een reactie

Coja

Geestbrugweg 19 c 
2281 CC Rijswijk, Zuid-Holland 

KvK 27073181

Btw: NL001547311B79

Bank: NL29INGB0000784907


Privacyverklaring

Contactgegevens

  070 - 399 42 16

 

  info@cojarijswijk.nl

FAX: 070 - 415 60 58

Parkeren

Tot 18:00 uur kunt u in onze omgeving gratis parkeren. In de zijstraat (Vondellaan) is een invalidenparkeerplaats.

 

Dinsdag 09:00 - 16:00

Woensdag 09:00 - 16:00

Donderdag 09:00 - 16:00

Vrijdag 11:00 - 16:00

Zaterdag 09:00 - 14:00

 

Coja is gecertificeerd bij de SEMH(Stichting Erkenningsregeling Medische Hulpmiddelen) en erkend leverancier van therapeutische elastische kousen(steunkousen) en Mamaprotheses. www.semh.info
Daarnaast zijn wij aangesloten bij de NVMCZ (Nederlandse Vereniging Mamma Care Zorg) en NVCZ (Nederlandse Vereniging Compressiezorg www.nvcz.nl).

Wij maken gebruik van de geschillencommissie www.erisietsmisgegaan.nl