oude vrouw met steunkousen

Compressiekousen

Je ziet ze steeds vaker, compressiekousen, tegenwoordig zelfs al bij fietsers en wandelaars, maar wat zijn het nu eigenlijk en waarom zou je ze dragen? Compressiekousen zijn elastische kousen die meestal gebruikt worden door mensen met spataders, bij vocht in de benen of ter voorkoming van trombose. Ze stimuleren de bloedsomloop waardoor klachten als opgezette benen, dikke voeten maar ook vermoeidheid in de benen verminderen of zelfs verdwijnen.

Compressie stimuleert de bloedsomloop

Als we bewegen, bijvoorbeeld door te lopen, te joggen of te fietsen, stimuleren we onze kuitspieren. Deze spannen en ontspannen zich bij iedere beweging. Dit werkt als een soort pompbeweging voor de naastgelegen bloedvaten en het helpt ons bloed, tegen te zwaartekracht in, weer omhoog te laten stromen. Als we niet bewegen, met andere woorden als we langere tijd zitten of liggen, dan werkt deze natuurlijke pompfunctie in onze benen niet goed, waardoor het bloed soms wat langer ‘blijft staan wat weer kan leiden tot zwelling van bijvoorbeeld onderbeen of enkel. In ernstige gevallen kan het zelfs trombose veroorzaken, omdat er in het te lang stilstaande bloed klontjes (propjes) komen door stolling.
De techniek van compressie is ook te gebruiken wanneer je wel beweegt, tijdens sporten bijvoorbeeld. Je helpt dan de kuitspieren een handje met extra stimulatie wat weer zorgt voor een betere zuurstofvoorziening in de spiercellen en een betere afvoer van afvalstoffen. Er treedt zo minder verzuring op waardoor er betere prestaties geleverd kunnen worden.

De verschillende compressiekousen
Een compressiekous – in de volksmond ook wel steunkous genoemd – helpt dit voorkomen. De kous heeft stevige grip (knijpt) in het gebied rond de enkels en de druk wordt wat minder stevig richting het bovenbeen. Een compressiekous is leverbaar in vier verschillende drukklassen. Hoe hoger het nummer (1 – 4) hoe meer druk. Als je alleen maar preventief wilt voorkomen dat er dikke voeten ontstaan, bijvoorbeeld tijdens reizen of op het werk, volstaat vaak een kous met nummer 1. Bij ernstige klachten is een zware druk nodig (3 of 4). Deze kousen kunnen alleen op verwijzing van de arts worden aangemeten. Er zijn ook kousen verkrijgbaar tegen lymfeoedeem in de arm.

Compressiekousen koop je niet zomaar. Dat kan wel want ze zijn ook in sportwinkels te koop, maar het is het beste om ze in een daarvoor speciaal erkende winkel te laten aanmeten. Een winkel met een SEMH (Stichting Erkenningsregeling leveranciers Medische Hulpmiddelen) erkenning, zoals Coja in dit geval. Hier vind je professionals die, door ervaring en opleiding, gespecialiseerd zijn in het adviseren en het aanmeten van compressiekousen. Als de kousen worden voorgeschreven door de huisarts worden ze door de ziektekostenverzekeraar vergoed.

0
Feed

Schrijf een reactie

Coja

Geestbrugweg 19 c 
2281 CC Rijswijk, Zuid-Holland 

KvK 27073181

Btw: NL001547311B79

Bank: NL29INGB0000784907


Privacyverklaring

Contactgegevens

  070 - 399 42 16

 

  info@cojarijswijk.nl

FAX: 070 - 415 60 58

Parkeren

Tot 18:00 uur kunt u in onze omgeving gratis parkeren. In de zijstraat (Vondellaan) is een invalidenparkeerplaats.

 

Dinsdag 09:00 - 16:00

Woensdag 09:00 - 16:00

Donderdag 09:00 - 16:00

Vrijdag 11:00 - 16:00

Zaterdag 09:00 - 14:00

 

Coja is gecertificeerd bij de SEMH(Stichting Erkenningsregeling Medische Hulpmiddelen) en erkend leverancier van therapeutische elastische kousen(steunkousen) en Mamaprotheses. www.semh.info
Daarnaast zijn wij aangesloten bij de NVMCZ (Nederlandse Vereniging Mamma Care Zorg) en NVCZ (Nederlandse Vereniging Compressiezorg www.nvcz.nl).

Wij maken gebruik van de geschillencommissie www.erisietsmisgegaan.nl